Veckans Huvudrubriker
Vecka 50 - 2018

- Skadliga ämnen i återvunna prylar förhindrar cirkulära affärsmodeller -

- Högre soptaxa ska få fler att byta till fyrfackskärl -

- Återvinning – en nöt att knäcka för elbilar -

- Ingen kan ta hand om avfallet -

- Tusentals säckar plast rensat på Bohuskusten -Nedanstående notiser i helhet finner ni på miljoposten.se och vår Facebook sida

Notiser Vecka 50, 2018


1. Skadliga ämnen i återvunna prylar förhindrar cirkulära affärsmodeller

På uppdrag av Avfall Sverige har IVL Svenska Miljöinstitutet och Envir genomfört så kallade plockanalyser på två svenska återvinningscentraler. Totalt bedömdes nära 17 000 produkter som lämnats in till återvinningen.
Läs Mer.

 

 

2. Högre soptaxa ska få fler att byta till fyrfackskärl

Med en 20-procentig taxehöjning vill NSR sätta press på de kunder som sorterar sina sopor i ett- eller tvåfackskärl. Det innebär att det blir mer än dubbelt så dyrt att inte välja fyrfackskärlen nästa år.
Läs Mer.

 

 

3. Aktivister protesterade mot planerad gasanläggning i Göteborgs hamn

Under lördagsmorgonen protesterade omkring 30 personer från flera nordiska länder mot den terminal för flytande fossil gas som planeras i Göteborgs hamn.
Läs Mer.

 

 

4. Återvinning – en nöt att knäcka för elbilar

Intresset för eldrivna bilar ökar stadigt. När tekniken utvecklas, blir elbilarna också ännu mer miljövänliga. Men det finns problem.
Läs Mer.

 

 

5. Ingen kan ta hand om avfallet

Nyligen har tidningen rapporterat om olagliga dumpningsplatser i skogarna runt om i kommunen. Till exempel har det kastats hemelektronik och trädgårdsavfall i Billby. Ett helt "vardagsrum" slängdes i Skånela, och "ett sovrum" kastades i Tollsta. I Tollsta hittades även dunkar med olja och andra kemikalier.
Läs Mer.

 

 

6. Giftigt avfall användes till väg – näringsidkare får böta

Avfall med höga halter av dioxiner och tungmetaller användes som fyllnadsmaterial i en väg i Nässjötrakten. Den ansvarige näringsidkaren får nu en företagsbot på 200 000 kronor.
Läs Mer.

 

 

7. Trots larmen – här hamnar farligt avfall fel

Utåt sett ger Lumire sken av att gå i bräschen i miljöarbetet. Men verkligheten visar sig vara en helt annan: sorterat hushållsavfall blandas med osorterat och miljöfarligt avfall från företag – trots att personal larmat.
Läs Mer.

 

 

8. Premiär för tankning med flytande gas i hamnen

På tisdagen öppnade den nya anläggningen där fartyg kan tanka flytande naturgas och biogas i Göteborgs hamn – den första i sitt slag i Sverige.
Läs Mer.

 

 

9. Nytt innovationsprojekt banar väg för laddning av fler elfordon

I ett nytt projekt med fokus på solceller och batterier ska lösningar utvecklas så att fler elfordon kan laddas utan ytterligare påfrestning på elnätet. Region Uppsala är initiativtagare till satsningen som genomförs av BioDriv Öst i samverkan med flera regionala och nationella aktörer inom området.
Läs Mer.

 

 

10. Tusentals säckar plast rensat på Bohuskusten

- Det kommer med havet – en del metall och glas, många fiskelådor, stora plastdunkar, hela trålar och fiskenät. Förpackningar och plastflaskor, berättar Florina Lachmann som arbetar med projektet Ren Kust.
Läs Mer.


Om du inte längre vill ha Miljöpostens Veckobrev. Avbeställ det Här

Miljöposten / Radio City360 Media © 2012